About

balakanakis1-mini

Ο Αρχιτέκτονας Απόστολος Μπαλακανάκης σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας και είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Μιλάνου.

Η εξειδίκευσή του στο Interior και Industrial Design του επιτρέπει να δημιουργεί κτίρια ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής.

Ως αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας θεωρείται η συμμετοχή του στο Τμήμα Μελετών και Βιομηχανικής Εξέλιξης της Pirelli στο Μιλάνο, με επικεφαλής τον καθηγητή   Dr. P Ceccarelli. για το Project της υποθαλάσσιας σήραγγας Μέστρε-Βενετίας, με αγωγό κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από καουτσούκ.

Αρχές ’80 Στην Ελλάδα ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με συμμετοχή στη μελέτη αποκατάστασης κατοικιών στο κάστρο της Μονεμβασιάς, του πύργου Τατοΐου και την ανέγερση 16 πολυτελών κατοικιών στο ίδιο οικόπεδο, στη μελέτη και κατασκευή του νοσοκομείου Ν.Υ.Ε.Ν. και της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών.
A copy
1985 Ιδρύει την εταιρία Ergodesign Studio, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 113 και Δημ. Γούναρη, στον ημιώροφο.

H συνεργασία του με ιδίων ενδιαφερόντων εταιρείες των Αθηνών, θα του «χρεώσει» τις μελέτες μιας σειράς επώνυμων σπιτιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών πραγματοποιούνται έργα όπως το εστιατόριο Kona Kai στο Ledra Marriott, το ξενοδοχείο Meridien και τα γραφεία του Προεδρικού Μεγάρου.

Το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση κτιρίων ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής αξίας γλιτώνει από τη λαίλαπα της κατεδάφισης αρκετά κτίρια στη Θεσσαλονίκη, όπως το επί της οδού Τσιμισκή 45 και Καρόλου Ντηλ, το οποίο ξαναχτίζει κυριολεκτικά. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου αυτού λειτούργησε το εστιατόριο ΒΒ, το οποίο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας στη Θεσσαλονίκη.

B copy

Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόσχα, πόλεις πολλών ευρωπαϊκών και πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και της Μέσης ανατολής είναι ο κύριος άξονας των ενδιαφερόντων του τη δεκαετία του ’90, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό έργων.

C copy

«Η “επιχείρηση” του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης, δε μου δίνει καμία ευκαιρία συμμετοχής στη δημιουργία των έργων της πόλης μου. Έτσι η ανακάλυψη του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στο Καϊμάκ Τσαλάν φαντάζει σαν αντίδοτο και με κάνει να ονειρεύομαι ένα Βαλκανικό θέρετρο. Πού να φανταστώ το τι θα ακολουθούσε…» Α. Μπ.
D copy
Η νέα χιλιετία βρίσκει την Ergodesign και τον Απόστολο Μπαλακανάκη να συνεργάζονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας κτιρίων, λιγότερο ενεργοβόρων και φιλικότερων προς το περιβάλλον.
E copy

Μια σειρά από νέες σημαντικές μελέτες, όπως ένα Εμπορικό Κέντρο στο Ωραιόκαστρο, ένα Ενεργειακό Σπίτι στο Πανόραμα και προτάσεις για την Υποθαλάσσια Σύνδεση Σίνδου- Αγγελοχωρίου, τη μεταφορά της ΔΕΘ στον κόλπο της Θεσσαλονίκης, τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Εχεδώρου, είναι τα projects πάνω στα οποία εργάζεται αυτό το διάστημα η ομάδα μελετών της Ergodesign με επικεφαλής τον Απόστολο Μπαλακανάκη, που φροντίζει να περνάει τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης και τις ρηξικέλευθες ιδέες του ελέγχοντας με το δικό του τρόπο την παραμικρή λεπτομέρεια.
G copy